• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

No filter aquarium , opstart en updates

Opstarten van een no filter bowl/sphere aangevuld met updates.

No filter aquarium , opstart en updates
APO Blog

Hallo!

Als je een aquarium hebt, weet je waarschijnlijk dat het hebben van een filter essentieel is om het water schoon en gezond te houden. Maar heb je ooit gehoord van een no filter aquarium? Dit type aquarium is de laatste jaren steeds populairder geworden en het kan een geweldige manier zijn om een prachtig en levendig onderwaterlandschap te creëren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een filter.

Een no filter aquarium werkt op een natuurlijke manier. In plaats van een mechanische filter te gebruiken om vuil en afval uit het water te halen, vertrouwt dit type aquarium op een ecosysteem van planten, vissen en andere organismen om het water schoon te houden. Het idee is dat deze organismen samenwerken om een evenwichtige en gezonde omgeving te creëren.

Als je een no filter aquarium wilt maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om de juiste planten en vissen te kiezen. Je hebt planten nodig die snel groeien en veel zuurstof produceren, zoals heternanthera, LimnophilaHygrophila Polysperma, Voor vissen kun je het beste kiezen voor soorten die niet te veel afval produceren en goed kunnen overleven in een dergelijke omgeving, zoals guppy's, kleine garnalen, en sierslakjes.

Je moet ook rekening houden met de grootte van het aquarium. Een no filter aquarium werkt het beste als het groot genoeg is om een gezond ecosysteem te ondersteunen. Over het algemeen is een aquarium van minimaal 20 liter aan te raden.

Eenmaal alles op zijn plaats staat, is het belangrijk om geduldig te zijn en het ecosysteem de tijd te geven om zich te ontwikkelen. In het begin kan het water troebel zijn en kan er wat geur vrijkomen, maar dat hoort erbij. Na verloop van tijd zal het ecosysteem zich stabiliseren en zal het water helder en schoon zijn.

Zelf heb ik een ook de gok gewaagd om zo een no filter bakje te maken en ik zal zo goed mogelijk beschrijven hoe ik te werk ben gegaan:

Nadat ik naar veel voorbeelden heb gekeken heb ik een "boodschappenlijstje" gemaakt. De bak is een ronde kom geworden van 40 cm doorsnee. En daarmee maak ik het mezelf wel wat moelijker qua verlichting. En de ouderwetse kom heeft niet zo een positieve naam, omdat dit niet echt een onderkomen is voor vissen, tenminste niet voor de goudvis waarvoor deze nogal eens gebruikt werd.
Nofilter

Onderop in de kom heb ik een laagje grof grind gedaan dit grind/split had ik nog van uit de tuin. Daarboven heb ik twee filterzakjes gevuld met soil geplaatst. De werking van soil vind ik geweldig maar ik wilde geen gehele soil bodem dus heb ik twee Superfish filterzakjes gevuld met Dennerle soil. Daarboven een goede dikke laag Dennerle Borneo nano grind, dit heb ik oplopend gedaan dus achterin is het hoger dan de voorzijde. Dit ging gemakkelijk vanwege die filterzakjes. 

Toen begon het leuke werk!
Alles is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ik heb gekozen voor een Dragonstone S om daar anubias, bucephalandra en microsorium petit op te plaatsen. De micrsorium heb ik geplakt en de andere plantjes heb ik in de gaatjes van de steen gedrukt (niet te hard).
Ook aan de steen heb ik spiderwoord twigs geplakt en sommige steken uit de kom dat leek mij een leuk speels effect en dit had ik natuurlijk gezien op de vele voorbeelden.
Om de dragon stone meer vorm te geven heb ik gekozen voor een zakje WIO hellboy dragon nano stones. Enkele heb ik geplakt en enkele heb ik op de bodem gelegd. Op enkele steentjes heb ik fontinalis antipyretica geplakt en hier heb ik voor gekozen zodat ik die steentjes er gemakkelijk uit kan halen en het plantje in kan korten, indien nodig.
De rest van de beplanting is een mix snelle en trage groeiers. Mijn plantenbestand is geworden:

Piluaria, Crypto Flamingo, en fontinalis voor, aan de zijkanten, Hygrophila Sunset, Pogostemon Octopus, Rotala soorten: 
Het is echt belangrijk om meteen zoveel mogelijk planten te plaatsen want deze zullen zorgen dat er snel balans is. 

Tijdens het vullen heb ik Prime van Seachem toegevoegd om een handje te helpen. En natuurlijk water testen om te kijken hoe het gaat. 
De dag erna heb ik een klein beetje water gewisseld en daar Bacto turbo van Hs Aqua toegevoegd. En wederom testen. Toen heb ik er een paar garnaaltjes in gedaan en deze zijn weer druk aan het schoonmaken geslagen. De groei gaat al redelijk snel Rotala yao yai die aan de achterzijde staat groeide de bak al uit! Dus die heb ik in gekort want ik wilde niet dat ze weer hun bovenwatervorm aan zouden nemen. Het water is nog niet geheel helder maar ook dit is bekend met deze opzet en daarvan is de enige oplossing...geduld! En er was nog een tip om toch nog rustig aan te doen met de verlichting. Dus toen heb ik nog Limnobium invitro toegevoegd, en die vinden de garnalen ook erg leuk want die wortels kunnen helemaal naar de bodem reiken.

Hier een foto van de vuurgarnaal op de Pogostemon Octopus:

Shrimp/octopus

Het blijft een prachtig gezicht om deze dieren zo in de weer te zien.

Het totaal plaatje op dit moment, 2 weken na de opzet:

sphere2wk

En ook een close up weer een paar dagen later en je ziet dat het al veel helderder is en wederom verschil in groei.

sphere3

Er is nog heel klein beetje een kaamlaag maar ook dit zal met geduld weg gaan. De verlichting gaat om 7.00 aan en om 18:00 uit. De verlichting brand gewoon 100%.

Na een tijdje zal ik een update in deze blog maken om te vertellen hoe het verder gaat met mijn no filter Bowl/Sphere. 
Voorlopig laat ik het met rust en ga nog niets inkorten en zal iedere dag testen. 

Word vervolgd

Update 21-04-2023:

De sphere doet het geweldig goed! De drijfplanten maken enorme wortels en hebben echt het laatste zetje gegeven naar kraakhelder water.
Wel heb ik een andere lamp geplaatst want de garnalen schrokken erg van het felle licht ineens. Dus toch een dimbare lamp van Chihiros Doctor. Dit werkt super met een app de tijden van dimmen invullen en je hebt er geen omkijken na. Ben zeer tevreden over deze verlichting. Omdat het een nieuwe lamp is en meer leds heb ik de verlichting nu nog even op de 80% staan. Ik laat alles nog even flink door groeien en dan zal het een keer tijd worden voor mijn eerste snoeibeurt.

sphere 4 weken

Een Close up van de Fontinalis. Eerst baalde ik een beetje dat je het lijm zag maar dit is dus verdwenen doordat de plant werkelijk schitterend groeit.
Fontinalis

Update 02-05-2023
Het lijkt wel of de sphere/bowl steeds helderder word. En de rode planten springen in het oog. Ook het assimileren is nu goed te zien. Dus dat vond ik wel een foto momentje.
SpfereroodIk heb maar een paar stengels ingekort want deze wilde echt uit de bowl groeien en dat vind ik zonde want dan neemt het zijn bovenwatervorm weer aan. Maar ik laat voorlopig alles door groeien en soms moet ik wel wat drijfplantjes verwijderen als het te teveel licht wegneemt.
Verlichting staat nog steeds op max 80%

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Vervelende draadalg!
  23 / May / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Vervelende draadalg!

 • Voedingsstoffen in het Aquarium
  12 / May / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Voedingsstoffen in het Aquarium

 • No filter aquarium , opstart en updates
  17 / Apr / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  No filter aquarium , opstart en updates

 • Planaria in het aquarium
  11 / Mar / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Planaria in het aquarium

 • Update van de kwekerij
  07 / Mar / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Update van de kwekerij

 • Vakantie? ....en het aquarium???
  22 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Vakantie? ....en het aquarium???

 • Leuke cadeautips voor de aquariaan
  14 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Leuke cadeautips voor de aquariaan

 • Carbo.... maar welke!
  02 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Carbo.... maar welke!

 • Planten beschikbaarheid
  03 / Jan / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Planten beschikbaarheid

 • Vragenvuur eigenaar Aquaplantsonline
  19 / Dec / 2022

  Aquaplantsonline - 17 / Apr / 2023

  Vragenvuur eigenaar Aquaplantsonline

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »