• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

Invasieve aquariumplanten

Invasieve aquariumplanten vormen een ernstige bedreiging voor aquatische ecosystemen wereldwijd.

Invasieve aquariumplanten
APO Blog

De Impact van Invasieve Aquariumplanten op het waterleven.

Wij zijn er allemaal van overtuigd dat het aquarium een prachtige hobby is door zijn microkosmos van onderwaterleven waar dus de planten een essentieel onderdeel van uitmaken. Echter sommige planten zijn nu op een invasieve lijst verschenen, deze planten zijn nog steeds wel geschikt voor het aquarium echter zijn zij in het aquatisch milieu terecht gekomen en vormen een probleem, en daardoor ook een groeiend probleem voor de hobby wereld van het aquarium

Wat zijn invasieve aquariumplanten?

Invasieve aquariumplanten zijn plantensoorten die buiten hun natuurlijke habitat worden geïntroduceerd en zich snel vermenigvuldigen, waardoor ze andere planten verdringen en het evenwicht van het aquatische ecosysteem verstoren. Deze planten hebben vaak geen natuurlijke vijanden in het nieuwe milieu, waardoor hun populaties ongecontroleerd kunnen groeien.

De impact op aquatische ecosystemen

De introductie van invasieve aquariumplanten kan ernstige gevolgen hebben voor aquatische ecosystemen. Deze planten kunnen de biodiversiteit verminderen door inheemse planten te verdringen en habitats te veranderen. Bovendien kunnen ze de waterkwaliteit verslechteren door voedingsstoffen uit het water op te nemen en zuurstof te verminderen door dichte matten te vormen.

Daarnaast kunnen invasieve aquariumplanten economische schade veroorzaken door bijvoorbeeld waterwegen te verstoppen, waardoor scheepvaart en visserij worden belemmerd, en waterzuiveringsinstallaties te verstoppen, waardoor de kosten voor onderhoud toenemen.

Hoe invasieve aquariumplanten te voorkomen

Het voorkomen van de introductie en verspreiding van invasieve aquariumplanten is essentieel om de gezondheid van aquatische ecosystemen te beschermen. Aquaristen kunnen een rol spelen door alleen planten te kopen en te verhandelen die niet invasief zijn en door gebruikte aquariumplanten en water niet in natuurlijke waterwegen te lozen.

Daarnaast is het belangrijk om bewustwording te creëren over de gevaren van invasieve aquariumplanten en om samen te werken met lokale overheden en natuurbeschermingsorganisaties om de verspreiding ervan te voorkomen.

Conclusie

Invasieve aquariumplanten vormen een ernstige bedreiging voor aquatische ecosystemen wereldwijd. Door bewust te zijn van de risico's en actief maatregelen te nemen om de introductie en verspreiding ervan te voorkomen, kunnen we bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en de gezondheid van onze waterwegen beschermen.

Er zijn verschillende invasieve aquariumplanten die wereldwijd als problematisch worden beschouwd vanwege hun vermogen om snel te groeien en inheemse vegetatie te verdringen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Waterhyacint (Eichhornia crassipes): Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, staat de waterhyacint bekend om zijn snelle groei en de vorming van dichte matten op het wateroppervlak. Dit kan leiden tot verstikking van inheemse waterplanten en een afname van de biodiversiteit.

 2. Waterwaaier (Cabomba caroliniana): Deze plant komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en groeit snel, waardoor dichte onderwaterbossen ontstaan. Dit kan leiden tot verstikking van andere planten en het veranderen van habitats voor aquatische dieren.

 3. Waterpest (Elodea canadensis en Elodea nuttallii): Waterpest, afkomstig uit Noord-Amerika, is een van de meest invasieve waterplanten ter wereld. Het groeit snel en vormt dichte tapijten onder water, waardoor de doorstroming van water wordt belemmerd en inheemse vegetatie wordt verdrongen.

 4. Watercrassula (Crassula helmsii): Ook bekend als de Australische watercrassula, is deze plant oorspronkelijk afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland. Het groeit zowel onder water als op het land en vormt dichte matten die inheemse planten verdringen en de habitat voor watervogels verstoren.

 5. Watersla (Pistia stratiotes): Vergelijkbaar met de eerder genoemde waterhyacint, komt deze plant oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en staat bekend om zijn snelle groei en de vorming van dichte matten op het wateroppervlak, wat de biodiversiteit kan verminderen. De pistia is in Nederland (nog) niet verboden want deze plant heeft geen overlevingskans vanwege de temperatuur in de winter.

 6. Eleodea Nuttali (smalle waterpest) Smalle waterpest komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is in Europa veel verkocht als waterplant voor aquaria en vijvers. Doordat mensen planten in openbaar water uitzetten, is de plant in de natuur gekomen. Mogelijk vindt er ook natuurlijke verspreiding vanuit vijvers plaats via watervogels. De eerste waarneming in de Nederlandse natuur stamt uit 1941
 7. Salvinia Natans De kleine vlotvaren is een varen uit de vlotvarenfamilie. Het is een kleine drijvende waterplant die vooral in ondiep, warm water te vinden is en daar grote matten kan vormen. De varen komt in Azië en Midden- en Zuid-Europa voor en wordt sporadisch in Nederland waargenomen.
 8. gymnocoronis spilanthoides De smalle theeplant is een snelgroeiende plant uit de tropische moerassen van Mexico tot Argentinië. De stengel is hoekig en hol, tot een duim dik. De bladschijf is tot 9 cm lang en gesteeld. De bladeren zijn ovaalvormig en tot 23 cm groot met getande bladranden. De plant wordt 30-60 cm hoog. 
 9. Myriophyllym AquaticumParelvederkruid  ook wel diamantkruid, is een kruipende oever- en waterplant uit de vederkruid familie. Het natuurlijk verspreidingsgebied omvat het stroomgebied van de Amazone in Brazilië, Ecuador, Peru en verder zuidelijk in Paraguay, Argentinië en Chili. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van invasieve aquariumplanten. Het is belangrijk voor aquaristen om zich bewust te zijn van deze planten en te voorkomen dat deze in de vrije natuur terecht komen. De lijst kan met de tijd langer worden en daarom zal om die reden bepaalde planten niet meer verkoopbaar zijn.

 
 
 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Invasieve aquariumplanten
  17 / May / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Invasieve aquariumplanten

 • De wonderlijke dieren Axolotls
  16 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  De wonderlijke dieren Axolotls

 • Leuke Feitjes tijd!!
  10 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Leuke Feitjes tijd!!

 • Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2
  19 / Mar / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2

 • Ziektes in het aquarium
  29 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Ziektes in het aquarium

 • Worry Worms t.b.v. Dierenthuis
  17 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Worry Worms t.b.v. Dierenthuis

 • Planten tijdens de donkere maanden
  03 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Planten tijdens de donkere maanden

 • Rode aquarium planten
  17 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Rode aquarium planten

 • Emers gekweekte aquariumplanten
  10 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  Emers gekweekte aquariumplanten

 • DSM ( Dry Start Method)
  03 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / May / 2024

  DSM ( Dry Start Method)

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »