• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

Planaria in het aquarium

Wat een ellende om planaria in het aquarium te hebben en wat kun je doen!

Planaria in het aquarium
APO Blog

Hallo

Planaria zijn kleine platwormen die soms voorkomen in aquaria. Deze wormen kunnen ongeveer 1 tot 20 millimeter lang worden en hebben een plat, langwerpig lichaam. Planaria kunnen zowel voordelen als nadelen hebben in het aquarium, afhankelijk van de situatie.

In sommige gevallen kunnen planaria nuttig zijn voor het aquariumecosysteem. Ze kunnen helpen bij het opruimen van afval en voedselresten, en dienen als voedsel voor vissen en andere ongewervelde dieren in het aquarium. Bovendien kunnen planaria, als ze in kleine aantallen voorkomen, een teken zijn van een goed uitgebalanceerd aquarium met een gezonde populatie van verschillende soorten micro-organismen.

Aan de andere kant kunnen planaria problematisch worden als hun populatie te groot wordt. Dit kan gebeuren als er te veel voedselresten of afval in het aquarium aanwezig zijn, waardoor planaria zich snel kunnen voortplanten. Te veel planaria kunnen een teken zijn van overvoeding of overbevolking van het aquarium en kunnen een gevaar vormen voor andere ongewervelde dieren in het aquarium.

Er zijn verschillende methoden om planaria in het aquarium te verminderen of te elimineren. Een daarvan is om de voedertijd te verminderen en minder voedsel aan het aquarium toe te voegen. Dit kan helpen om de hoeveelheid afval in het aquarium te verminderen en dus ook de populatie van planaria. Een andere optie is om een stofzuiger of een speciale planaria-val te gebruiken om de wormen handmatig te verwijderen.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat planaria zich verder verspreiden. Dit kan worden bereikt door nieuwe planten of vissen die planaria kunnen dragen eerst te behandelen voordat ze aan het aquarium worden toegevoegd. Bovendien moeten alle filters en apparatuur regelmatig worden gereinigd om de verspreiding van planaria te voorkomen.

Kortom, planaria kunnen zowel nuttig als problematisch zijn in het aquarium, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en de voedertijd te verminderen om een te grote populatie van planaria te voorkomen. Als er toch te veel planaria zijn, zijn er verschillende methoden om ze te verwijderen en de verspreiding ervan te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten vissen die planaria eten en dus kunnen helpen bij het verminderen van de populatie in het aquarium. Enkele van deze vissen zijn:

 1. Botia-soorten: Botia-soorten, ook wel bekend als loaches, zijn vissen die vaak worden aanbevolen om planaria te bestrijden. Ze hebben een natuurlijke neiging om kleine ongewervelde dieren, waaronder planaria, te eten.

 2. Gourami's: Sommige soorten gourami's, zoals de honinggourami en de parelgourami, hebben de neiging om kleine ongewervelde dieren te eten, waaronder planaria.

 3. Dwergkogelvissen: Dwergkogelvissen zijn kleine vissen die bekend staan om hun vermogen om slakken te eten. Ze hebben echter ook de neiging om kleine ongewervelde dieren te eten, zoals planaria.

 4. Corydoras-soorten: Corydoras-soorten zijn kleine bodembewonende vissen die van nature kleine ongewervelde dieren eten, waaronder planaria.

Het is echter belangrijk op te merken dat het toevoegen van vissen alleen niet voldoende is om planaria te bestrijden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het aquarium niet overbevolkt is en dat de waterkwaliteit goed is om een ​​gezonde omgeving te behouden voor zowel de vissen als andere ongewervelde dieren in het aquarium.Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Even totaal iets anders
  14 / Mar / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Even totaal iets anders

 • Planaria in het aquarium
  11 / Mar / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Planaria in het aquarium

 • Update van de kwekerij
  07 / Mar / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Update van de kwekerij

 • Vakantie? ....en het aquarium???
  22 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Vakantie? ....en het aquarium???

 • Leuke cadeautips voor de aquariaan
  14 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Leuke cadeautips voor de aquariaan

 • Carbo.... maar welke!
  02 / Feb / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Carbo.... maar welke!

 • Planten beschikbaarheid
  03 / Jan / 2023

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Planten beschikbaarheid

 • Vragenvuur eigenaar Aquaplantsonline
  19 / Dec / 2022

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Vragenvuur eigenaar Aquaplantsonline

 • Weefselkweek
  06 / Dec / 2022

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Weefselkweek

 • Rust
  02 / Dec / 2022

  Aquaplantsonline - 11 / Mar / 2023

  Rust

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »