• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

Rode aquarium planten

Rode aquariumplanten: Hoe kun je de prachtige rode kleur stimuleren

Rode aquarium planten
APO Blog

Hallo!

Rode aquariumplanten: Hoe kun je de prachtige rode kleur stimuleren

Een van de meest begeerde aspecten van aquascaping is het hebben van aquariumplanten met levendige rode kleuren. Deze intense rode tinten kunnen een dramatische en aantrekkelijke uitstraling aan je aquarium geven. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je aquariumplanten echt rood van kleur worden en blijven? In deze blog gaan we dieper in op de factoren die deze kleur bevorderen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je planten optimaal gedijen.

Lichtintensiteit en Spectra

Het juiste licht is van cruciaal belang om rode kleuren te stimuleren. Rode pigmenten, zoals chlorofyl* en anthocyanine**, worden het best geproduceerd in bepaalde lichtspectra. Voor het stimuleren van rode kleuren hebben aquariumplanten licht met een golflengte tussen 600 en 700 nanometer nodig. Dit betekent dat je aquariumverlichting geschikt moet zijn voor het leveren van deze specifieke lichtgolflengten.

CO2 en Voedingsstoffen

Naast licht hebben aquariumplanten voldoende koolstofdioxide (CO2) en voedingsstoffen nodig om de rode pigmenten te synthetiseren (samenvoegen). Zorg ervoor dat je aquarium CO2-gehalte stabiel is en dat de planten toegang hebben tot alle essentiële voedingsstoffen, zoals stikstof (nitraat), fosfor (fosfaat), en kalium. Gebruik een complete meststof om ervoor te zorgen dat de planten alle benodigde voedingsstoffen krijgen.

Waterparameters

Rode planten gedijen het best in een pH-bereik van 6,5 tot 7,5 en een waterhardheid (GH) van ongeveer 4-8 °dH. Het handhaven van stabiele waterparameters is essentieel voor het behoud van de gezonde groei en kleur van je planten.

Snoeien en Onderhoud

Regelmatig snoeien en onderhoud is belangrijk om de rode kleur van je planten te bevorderen. Door oude en beschadigde bladeren te verwijderen, stimuleer je de plant om nieuwe, gezonde bladeren met sterkere rode pigmentatie te ontwikkelen.

Variëteit van Rode Planten

Niet alle aquariumplanten zijn van nature rood, dus het is belangrijk om te kiezen voor plantensoorten die bekend staan om hun rode kleur. Enkele populaire rode planten omvatten Ludwigia, Alternanthera, en Rotala. Even een puntje de Ludwigia en de Rotala hebben ook soorten die oranjeachtig van kleur zijn dus niet alle soorten zullen rood kunnen kleuren.

rodeplanten

Geduld

Het stimuleren van rode kleur in aquariumplanten vereist geduld. Het kan enige tijd duren voordat je de volle effecten van je inspanningen ziet. Blijf consequent de juiste omgevingsfactoren handhaven en geef je planten de tijd om zich aan te passen en te gedijen.

Kortom

Het verkrijgen van echte rode kleuren in je aquariumplanten vergt aandacht voor detail en zorgvuldig onderhoud. Het juiste licht, CO2, voedingsstoffen en waterparameters zijn de sleutel tot succes. Kies de juiste plantensoorten en blijf geduldig en consistent in je inspanningen. Met de juiste zorg zal je aquarium stralen met prachtige, levendige rode kleuren en een betoverende uitstraling hebben.

Vergeet niet dat elk aquarium uniek is en dat planten individueel kunnen reageren op de omgevingsfactoren. Experimenteer en pas je aanpak aan om de optimale rode kleur te bereiken voor jouw specifieke aquascape. Veel plezier en succes met het creëren van je eigen meesterwerk onder water!

blog-rood-2-2

 

*Chlorofyl is de groene kleurstof die zich in de bladgroenkorrels (of chloroplasten) bevindt en waarmee planten licht opvangen. Deze zonne-energie wordt gebruikt voor de bladgroenwerking (of fotosynthese).
** Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole (=belangrijke opslagplaats van de cel waarin planten allerlei soorten stoffen kwijt kan), vooral in de epidermiscellen (=een cellaag dikke opperhuid van de wortel, van de stengel en van het blad) behoren tot de flavonoïden (=natuurlijke bestanddelen van planten).

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • De wonderlijke dieren Axolotls
  16 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  De wonderlijke dieren Axolotls

 • Leuke Feitjes tijd!!
  10 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Leuke Feitjes tijd!!

 • Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2
  19 / Mar / 2024

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2

 • Ziektes in het aquarium
  29 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Ziektes in het aquarium

 • Worry Worms t.b.v. Dierenthuis
  17 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Worry Worms t.b.v. Dierenthuis

 • Planten tijdens de donkere maanden
  03 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Planten tijdens de donkere maanden

 • Rode aquarium planten
  17 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Rode aquarium planten

 • Emers gekweekte aquariumplanten
  10 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Emers gekweekte aquariumplanten

 • DSM ( Dry Start Method)
  03 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  DSM ( Dry Start Method)

 • Het houden van een donker aquarium (oftewel Low Tech)
  05 / Sep / 2023

  Aquaplantsonline - 17 / Oct / 2023

  Het houden van een donker aquarium (oftewel Low Tech)

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »