• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

DSM ( Dry Start Method)

Letterlijk vertaald "droge start methode" welke steeds vaker word gebruikt voor het opstarten van een nieuw aquarium

DSM ( Dry Start Method)
APO Blog

Hallo!

Natuurlijk moet er een blog komen over de Dry Start Methode (DSM) voor aquariumplanten. De DSM is een methode voor het opstarten van aquaria zonder water in het begin. In plaats daarvan wordt het aquarium bedekt met vochtige soil en worden de planten zonder water in het het substraat geplaatst. Deze methode is vooral populair bij aquascapers omdat het hen in staat stelt om de groei van hun planten beter te controleren voordat ze het aquarium vullen met water.

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van de Dry Start Methode:

Substraat: Begin met het kiezen van een geschikt substraat voor je aquarium. Een veelgebruikte keuze is aquasoil, maar je kunt ook andere plantaardige substraten overwegen (bv. Akadama). Zorg ervoor dat het substraat vocht vasthoudt, maar niet te compact is.

Plaats hardscape: Voordat je het substraat toevoegt, kun je de hardscape-elementen plaatsen, zoals stenen, hout of andere decoraties. Dit helpt je om het ontwerp van je aquascape te plannen.

Substraat aanbrengen: Voeg het substraat toe aan het aquarium en creëer een laag van ongeveer 2-3 centimeter dik. Zorg ervoor dat het substraat gelijkmatig is verdeeld en gladgestreken. Gebruik hiervoor een grindspatel.

Bevochtig het substraat: Maak het substraat grondig vochtig, maar niet drassig. Je wilt dat het substraat vocht vasthoudt, maar niet verzadigd is met water. Gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit om water gelijkmatig te verdelen.

Plant de aquariumplanten: Plaats de aquariumplanten in het substraat zoals je wilt. Je kunt gebruikmaken van pincetten om de planten stevig in de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat de wortels goed in contact komen met het vochtige substraat.

Bedek het aquarium: Dek het aquarium af met doorzichtig plastic folie of glas om een vochtige omgeving te creëren. Dit helpt bij het behouden van de luchtvochtigheid binnen het aquarium.

Licht en ventilatie: Plaats het aquarium op een goed verlichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de temperatuur in het aquarium kan verhogen en dan ontstaat er "smet" in het aquarium en gaan de planten verslijmen. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie door af en toe het folie te verwijderen om frisse lucht binnen te laten.

Onderhoud: Gedurende de DSM-periode, die meestal 4-6 weken duurt, moet je regelmatig controleren op de groei van schimmels of algen en deze indien nodig verwijderen. Verwijder ook dode bladeren en zorg ervoor dat het substraat vochtig blijft.

Vullen met water: Nadat de planten goed zijn geworteld en beginnen te groeien, kun je het aquarium langzaam met water vullen. Dit moet voorzichtig gebeuren om het substraat niet te verstoren.Vaak word de grond bedekt met keukenrol om verplaatsing van soil te voorkomen.

Onderhoud na het vullen: Na het vullen van het aquarium met water, moet je doorgaan met het normale onderhoud van een beplante aquarium, zoals waterwisselingen, bemesting en CO2-toevoeging, indien nodig.

De Dry Start Methode kan leiden tot een gezonde, weelderige plantengroei in je aquarium en kan ook helpen om algenproblemen in het begin te minimaliseren. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn tijdens het DSM-proces, omdat het even kan duren voordat de planten goed geworteld zijn en beginnen te groeien.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Invasieve aquariumplanten
  17 / May / 2024

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Invasieve aquariumplanten

 • De wonderlijke dieren Axolotls
  16 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  De wonderlijke dieren Axolotls

 • Leuke Feitjes tijd!!
  10 / Apr / 2024

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Leuke Feitjes tijd!!

 • Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2
  19 / Mar / 2024

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2

 • Ziektes in het aquarium
  29 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Ziektes in het aquarium

 • Worry Worms t.b.v. Dierenthuis
  17 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Worry Worms t.b.v. Dierenthuis

 • Planten tijdens de donkere maanden
  03 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Planten tijdens de donkere maanden

 • Rode aquarium planten
  17 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Rode aquarium planten

 • Emers gekweekte aquariumplanten
  10 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  Emers gekweekte aquariumplanten

 • DSM ( Dry Start Method)
  03 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 03 / Oct / 2023

  DSM ( Dry Start Method)

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »