• Sparen voor korting
  • Uitgebreid assortiment
  • Lage verzendkosten


Wortelbemesting voor aquariumplanten

En waarom dergelijke bemestingsstoffen goed zijn, en hoe u ze kunt gebruiken.

Wortelbemesting

Deze informatie pagina gaat over het geven van voedingsstoffen aan aquariumplanten, en vooral via de wortels.

Wortelbemesting tabletten kunnen essentiële voedingsstoffen aan elk aquariumsubstraat toevoegen. Het gebruik van plantenvoeding voor het aquarium kan behoorlijk complex zijn en lijkt soms moeilijk te begrijpen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel nuttige informatiebronnen beschikbaar. Door deze informatie te combineren met uw eigen ervaring, zult u langzaam maar zeker beter inzicht krijgen in het geven van plantenvoeding. Na het lezen van dit artikel weet u waarom het verstandig is om gebruik te maken van worteltabs en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Wortelbemesting tabletten

Het geven van de juiste voedingstoffen voor de aquariumplanten is heel erg belangrijk en vooral via de wortels. Tegen de tijd dat u klaar bent met dit artikel, weet u waarom het zinvol is om wortelbemesting te gebruiken en hoe u ze moet gebruiken.

Algemene informatie over plantenvoeding

Het belangrijkste en misschien wel het meest uitdagende thema bij beplante aquaria, is het realiseren van een goed lopende plantenvoedingsschema. Tot de onmisbare voedingsstoffen behoren licht, CO2 en macro- en micronutriënten. Het tekort aan een enkele voedingsstof is voldoende om de opname van beschikbare voedingsstoffen te beperken en daarmee ook de ontwikkeling van de plant te belemmeren. Daarom willen we de planten via verschillende mogelijkheden voorzien van alle voedingsstoffen. Omdat we een prachtige plantengroei willen en zo mogelijk zonder noemenswaardige algenproblemen.

Wat betreft de toevoer van macro- en micro-elementen hebben aquariumplanten verschillende mogelijkheden om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Sommige planten nemen voedingsstoffen voornamelijk op via hun bladeren, bijvoorbeeld epifyten zoals Anubias, terwijl andere planten sterke wortelvoeders zijn, bijvoorbeeld Cryptocoryne, Echinodorussen en de meeste voedingsstoffen via hun wortelstelsel krijgen. De zojuist gegeven informatie helpt ons te begrijpen dat een voedingsrijk substraat in combinatie met een geschikte vloeibare bemesting een redelijke basis is voor de voedingsstoffenvoorziening van aquariumplanten.

Waarom wortelbemesting zoals Root Sticks & Tabs goed zijn:

Over het algemeen zijn wortelbemesting tabletten ideaal voor het toevoegen van essentiële voedingsstoffen aan uitgeputte voedingsbodems of aan aquarium bodems zonder voedingsbodem. Sterke, wortel voedende planten zoals Cryptocoryne en Echinodorus hebben enorm veel baat bij dergelijke meststoffen, omdat een gebrek aan voedingsstoffen in het substraat kan leiden tot verlies van bladkleur, vooral voor deze planten, maar ook voor alle andere. Over het algemeen helpen dergelijke wortelbemesting tabletten de bladkleur te intensiveren en dragen ze aanzienlijk bij aan de positieve ontwikkeling van de meeste aquariumplanten. Bovendien dragen ze bij aan een beter ontwikkeld en gezonder wortelgestel, wat zich uit in robuustere planten.

Het is ook zo dat wortelbemesting tabletten een depoteffect hebben, en de hulp van microscopisch kleine bacteriën nodig hebben voor het vrijgeven van voedingsstoffen. Deze bacteriën bevinden zich aan de wortels van de planten. Alleen dergelijke bacteriën kunnen de afgifte van voedingsstoffen activeren en beschikbaar maken voor de plant. De vrijgekomen voedingsstoffen worden direct door de plantenwortels opgenomen zonder dat er delen van in het water terechtkomen. Dit is een uitstekende eigenschap omdat overbemesting onmogelijk is met dergelijke wortelbemesters. U kunt geen fouten maken met de dosering, wat nog een reden is waarom wortelbemesting tabletten geweldig zijn.

Hoe en wanneer ze te gebruiken:

Aangezien aquariumplanten hun voedingsstoffen meestal opnemen via de kleine, vertakte wortels in plaats van via de sterkere grotere wortels, moet hiermee altijd rekening worden gehouden bij planten met zulke sterke wortels als Echinodorus of Cryptocoryne. Voor deze planten mogen wortelbemesting tabletten niet te dicht bij het midden van de plant worden geplaatst. Voor stengelplanten, die vaak een malser wortelgestel hebben, volgt u onderstaande instructies of de instructies van de fabrikant.

  • We raden aan om 3-4 maanden na de eerste start van het aquarium o.a. worteltabs toe te voegen om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.
  • 1-3 worteltabs op een oppervlakte van ca. 10x10 cm.
  • Steek de worteltabs 3-4 cm diep in de grond. Dit kan worden gedaan met een plantenpincet.De tijd om opnieuw te bemesten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichtintensiteit, CO2-bemesting en de voedingsbehoefte van de planten. Gewoonlijk moet men het elke 2-3 maanden vernieuwen.
Wortelbemesting tabletten zijn compatibel met alle soorten substraten. Beschouw onze informatie over dosering als een leidraad. Wij raden u aan om voor gebruik de instructies van de fabrikant van elk meststof product te lezen!

Tip:
Gebruik al bij het opzetten van een aquarium de wortelbemesting tabletten om het substraat vanaf het begin met extra voedingsstoffen te verrijken en zo een bijzonder weelderige plantengroei te bereiken. Vooral voor grote solitaire planten is de toevoer van een voedingsdepot door middel van worteltabs uitstekend.
Voor een aquarium dat voornamelijk is ingericht met planten die in de grond wortelen, moet regelmatig worden bemest met worteltabs. Daarnaast is het ook aan te raden om vloeibare bemesting toe te passen. Vooral bij een gevorderde bossige groei nemen bijvoorbeeld stengelplanten veel voedingsstoffen op via hun bladeren. Wanneer een stengel van een stengelplant is teruggesnoeid, kan deze stengel via het wortelstelsel de voedingsstoffenvoorziening niet meer opnemen omdat de wortels nog niet aanwezig zijn. Hierdoor heeft de stengel ook voedingsstoffen via het water nodig om te kunnen blijven gedijen en nieuwe wortels aan te maken.

De afgifte van nutriënten in een wortelbemesting tablet is, in tegenstelling tot vloeibare mest, niet meetbaar. Zoals gezegd geven worteltabs geen voedingsstoffen af aan het water. Daarom zijn hun voedingsstoffen niet detecteerbaar met watertesten. Deze bevinding valt onder de categorie "goed om te weten", waarmee rekening moet worden gehouden bij het doseren van vloeibare meststoffen. Het is best aan te raden om te beginnen met een lage vloeibare bemesting en zo nodig - als de planten tekenen van een tekort vertonen - geleidelijk te verhogen in 2 - 3 wekelijkse cycli. Het is van cruciaal belang om zo'n periode aan te houden, omdat het tijd kost voordat eventuele aanpassingen van de bemesting een verandering in het uiterlijk van de planten veroorzaken!

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »