• Sparen voor korting
 • Uitgebreid assortiment
 • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

Vervelende draadalg!

Vervelende draad alg in het aquarium, wat kun je er tegen doen. Hier wat tips!

Vervelende draadalg!
APO Blog

Hallo!

Vandaag duik ik in een veelvoorkomend probleem dat menig hobbyist hoofdpijn bezorgt: draadalg. Deze vervelende groene strengen kunnen het esthetische uiterlijk van je aquarium flink verstoren en de gezondheid van je vissen en planten in gevaar brengen. Maar maak je geen zorgen! In deze blog deel ik enkele handige tips en trucs om draadalg te bestrijden en je aquarium weer stralend te maken.

 1. Identificatie van draadalg: Draadalg, ook wel bekend als baardalg, is een dunne, groene alg die lijkt op fijne draden die zich hechten aan decoraties, planten en zelfs de ruiten van je aquarium. Het kan snel groeien en zich verspreiden, waardoor het een ware nachtmerrie wordt voor aquariumhouders.

 2. Oorzaken van draadalg: Om draadalg effectief te bestrijden, is het belangrijk om de oorzaken ervan te begrijpen. Draadalg gedijt goed onder bepaalde omstandigheden, zoals een teveel aan voedingsstoffen (vooral fosfaten en nitraten), overmatig licht, gebrek aan waterstroming en onevenwichtige CO2-niveaus. Een combinatie van deze factoren kan een ideale omgeving creëren voor draadalg om te gedijen.

 3. Preventieve maatregelen: Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we enkele preventieve maatregelen bespreken. Zorg voor een goed gebalanceerd aquarium met de juiste verhouding tussen voedingsstoffen, licht en CO2. Regelmatige waterverversingen en het verwijderen van dode bladeren en overtollig organisch materiaal helpen bij het minimaliseren van de voedingsstoffen die draadalg nodig heeft om te groeien. Daarnaast kun je investeren in een kwalitatieve filter en zorgen voor voldoende waterstroming om de groei van draadalg te voorkomen.

 4. Bestrijding van draadalg: Als draadalg toch een probleem wordt, wanhoop dan niet! Er zijn verschillende methoden om deze groene indringer te bestrijden. Een effectieve manier is om draadalg handmatig te verwijderen met behulp van een pincet of een draadalgborstel. Zorg ervoor dat je alle zichtbare algen verwijdert om hergroei te voorkomen. Daarnaast kun je de lichtintensiteit verminderen, de fotoperiode (het aantal uren licht) verkorten en de CO2-niveaus optimaliseren om de groei van draadalg te remmen. Het toevoegen van bepaalde algenetende vissen of garnalen kan ook helpen bij de bestrijding van draadalg.

 5. Wil je nog meer tips? Denk er dan aan om nog meer snelgroeiende planten toe te voegen aan het aquarium. Denk dan aan planten zoals de Densa, Hygrophila, Limnophila en niet te vergeten de heternanthera. Veel mensen willen een soort van zonnebril effect in het aquarium, veel vissen vinden dat overigens ook erg prettig. En dan kun je het water van wat kleuren doormiddel van JBL Tropol, dit effect kun je ook bereiken door gebruik te maken van amandelboom bladeren. Dit is meteen een leuk onderwerp voor een volgende blog!

  Geduld en consistentie: Het bestrijden van draadalg kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn in je inspanningen. Het kan enige tijd duren voordat je resultaten ziet, dus geef niet op! En vooral niet teveel ineen aanpassen want dan weet je eigenlijk niet meer welke actie effect heeft gehad.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Kerst Happy Stone gevonden???
  08 / Dec / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Kerst Happy Stone gevonden???

 • Aangepaste werkwijze Feestdagen
  04 / Dec / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Aangepaste werkwijze Feestdagen

 • Ziektes in het aquarium
  29 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Ziektes in het aquarium

 • Worry Worms t.b.v. Dierenthuis
  17 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Worry Worms t.b.v. Dierenthuis

 • Planten tijdens de donkere maanden
  03 / Nov / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Planten tijdens de donkere maanden

 • Rode aquarium planten
  17 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Rode aquarium planten

 • Emers gekweekte aquariumplanten
  10 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Emers gekweekte aquariumplanten

 • DSM ( Dry Start Method)
  03 / Oct / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  DSM ( Dry Start Method)

 • Het houden van een donker aquarium (oftewel Low Tech)
  05 / Sep / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Het houden van een donker aquarium (oftewel Low Tech)

 • Het geheim achter kristalhelder water...
  29 / Aug / 2023

  Aquaplantsonline - 23 / May / 2023

  Het geheim achter kristalhelder water...

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »